5 Mart 2011 Cumartesi

Meraklısına, Akıldışı Ama Öngörülebilir

Blog’da yayınlamak için sabırsızlandığım kitaplardan bir tanesi de Dan Ariely’nin Akıldışı Ama Öngörülebilir kitabını bitirdim. Kitap hakkında satın alır almaz bir şeyler yazacaktım. Fakat Can Dündar’ın TRT’de katıldığı bir programda 'Okuduğumdan daha çok yazmaktan kaçınıyorum.' sözü aklıma geldi.(En azından böyle bir şey dediğini hatırlıyorum) En nihayetinde kitap bitti ve görüşlerimi daha net söyleyebilirim.
Dan Ariely Duke Üniversitesinde psikoloji ve davranışsal iktisat profesörüdür. Üç yıl önce yayınlanan bu kitaptan benim daha yeni haberim oldu. Ne büyük bir kayıptır…
Kitapta genel olarak Ariely’nin verdiğimiz kararların akıldışılığı üzerine yaptığı çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalar öyle garip tabirlerle anlatılmıyor. Gayet yalın bir dil kullanılmış. Okudukça verdiğim kararların akıldışılığının farkına vardım. Eminim okuyan herkes bunun farkına varacaktır…
Pazarlama, davranışsal iktisat, psikoloji, ekonomiye ilgi duyanların okuması gereken bir başyapıt bile diyebilirim. Biraz abartı olabilir ama bu benim düşüncem…
Kitabı genelde mp3 çalarımı kulağıma takıp, otobüste okudum. Hatta öyle çok yapmışım ki bunu, bazı şarkıları duyduğumda aklıma direk bu kitap geliyor. Ama her güzel şey gibi bu kitap da bitti ve raftaki en güzel yerlerden birinde yerini alacak…
Kitap bittiğine göre bu güzelliği herkesle paylaşma vakti geldi. Benden tavsiye kesinlikle okumalısınız! Kitaptaki genel konular üzerine bir şeyler yazmak istemiyorum. Çünkü her konu çok güzel. Özellikle de plasebo etkisi üzerine yazılan bölüm beni çok heyecanlandırdı…
Kitabın sonunda Profesör Ariely beraber çalıştığı meslektaşları hakkında da görüşlerini belirtmiş. Benim de çok hoşuma gitti. İş arkadaşlarına kitabında yer vererek alçak gönüllüğünü de göstermiş oldu ‘Profesör Ariely’. Tahmin edersiniz ki kitap tercüme, İngilizceniz iyiyse orijinal diliyle okumanızı tavsiye ederim…’Predictably Irrational’
Not: Kitap bağımlılık yapmaktadır. Okumaya karar verdiğinizde diğer işlerinizi ayarlayınız! İyi okumalar…

2 Mart 2011 Çarşamba

Küpeli Adam Meclise Giremezmiş

Gidion Mbuvi, Kenya'da ''Zengin Adam'' lakaplı bir milletvekili. 35 yaşında olan Mbuvi küpe taktığı için meclis başkanı tarafından meclise alınmamış. Meclis başkanının Mbuvi'yi meclise almamasının nedeni de giyim tarzının meclisin itibarına uymaması olarak açıklanmış.
Sayın Mbuvi'nin resmini gördüğümde 'Aa hip hop'çu milletvekili' demekten kendimi alamadım. Aklıma 50 Cent, Eminem, Sagopa Kajmer gibi isimlerin parlementoda nasıl duracağı geldi. Gözümde canlandırdım da...
Mbuvi'ye helal olsun diyorum, adam tarzını korumuş arkadaş. Fazla söze ne gerek var ki...